Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

A Gepárd M1 romboló-mesterlövész puska

2010. április 04. - 18:01
|

Magyarországon a nyolcvanas évek végén döntés született egy nagy kaliberű, nagy torkolati energiájú, és nagy pontosságú, egy ember által kezelhető lövészfegyver kifejlesztéséről.

 

A fejlesztést indokolta az a tény, hogy az SZVD távcsöves puska hatótávolsága, pontossága, lőszerének energiája csak kis távolságban alkalmazható (300-800 méter), és ezen a távolságon is csak élőerő ellen hatékony. Szükség volt egy olyan fegyverre, amely hatékonyan képes pusztítani nemcsak az ellenség élőerejét, hanem gyengén páncélozott járművek személyzetét, illetve fedezék mögött megbújó célokat is eredménnyel támadhat. A fejlesztéssel Földi Ferenc mérnök ezredest bízták meg.

A tervezés során hat alapelvet kellett figyelembe venni:

- a fegyvert 1 fő legyen képes kezelni
- a lövőre ható visszarúgó erő ne legyen nagyobb, mint egy 12-es sörétes puska rúgása
- pontossága 100 méteren ne legyen rosszabb, mint a 7.62 mm-es SZVD távcsöves puskáé
- a lehető legkisebb szerkezeti hossza legyen
- többlet-szolgáltatások a 7.62 mm-es kaliberhez képest
- univerzális állványokra felfogható legyen

Ezen alapfeltételeket maradéktalanul teljesíti, illetve felül is múlja a Gepárd M1.

A fegyver hátrarúgását három szerkezeti elem igyekszik csökkenteni. Első a csőszájfék, mely egykamrás kivitelű, és kb. 45 fokban hátrafelé néz. Ez a szerkezeti elem a lövedék fegyvercsőből való kilépésekor a lőporgázokat vezeti el, ezáltal húzó erőt kifejtve a fegyverre. A válltámasz is tartalmaz energia elnyelő elemet, valamint a cső hátrasiklását is megoldották, így az lövéskor jól láthatóan hátra, majd előre mozog. A fegyver egylövetű, elsütő szerkezete, a pisztolymarkolattal együtt elfordítható, kivehető. Reteszelése tömegzáras kivitelű, melynek előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így az illesztések nagyon jól passzolnak, ezáltal a fegyver rendkívül pontos lesz, ami ugyebár mesterlövész fegyverről lévén szó, nem hátrány…

A precíziós fegyvercső legyártását a magyar ipar nem volt képes biztosítani, ezért „szétnéztek a padláson”. Legmegfelelőbbnek az NSZVT légvédelmi géppuska látszott, mivel ennek belső felülete krómozott, így a lövedék kevésbé súrlódik a csőben, bár a minőségi követelményeket öt megvizsgált géppuskacsőből átlagosan mindössze egy volt képes teljesíteni.

A fegyver kapott egy precíziós optikát, mely 300 G-s túlterhelést is képes elviselni, valamint szállemez megvilágítással és beszabályozási lehetőséggel rendelkezik. Az optikai irányzékra felszerelhető a norvég SIMRAD KN202F csillagfény-erősítős éjjellátó készülék, mely segítségével az álló alak méretű célok 800 m-ig leküzdhetők.

A fegyverhez saját csővázas hátizsákot terveztek, melyben szétszerelt állapotban szállítható, továbbá a hátizsák fegyverállványként is funkcionáltatható szükség esetén. A fegyver szórásképe szélcsendben, ezer méteren 20 centinél kevesebb.

A végére néhány hatásadat:

Az M1 széria 100 méterről könnyedén eltalálja a hozzá rendszeresített lőszer hüvelyét, melynek szélessége nincs 3 centiméter…

1300 méteren a szórása még mindig csak 25 centiméter…

600 méterről átüti a 250 milliméteres vasbetont…

100 méteren 30, 600 méteren 15 milliméter acélt képes átütni…

Műszaki adatok

Tömeg: 18 kg
Hossza: 1570 mm
Csőhossz: 1100 mm
Lövedék kezdősebessége: 842 m/s
Torkolati energia: 17000 joule (majdnem kilencszer erősebb, mint egy AK lőszer)
Hatásos lőtávolság: 2000 m, álló alakra 1200 m
Lőszer: 12,7 × 107 mm (Az M1 B széria NATO szabvány lőszert tüzel, melynek mérete 12,7 mm X 99 mm)

Jász Gábor - Jövőnk.info